fbpx

Het verschil tussen het nieuws en het journaal

 

Laatst vroeg iemand aan mij, “Wat is eigenlijk het verschil tussen het nieuws en het journaal?” Tja, goeie vraag eigenlijk. Ik kwam met iets vaags als het journaal is media gebonden (beeld en/of geluid), terwijl het nieuws iets universeels is en ook via kranten of persoonlijk contact verspreid kan worden. Het was een beetje een gokje van mij.
Ik kon het niet laten om het op te zoeken, en dankzij o.a. wikipedia ben ik toch weer een stuk wijzer geworden.

Het Nieuws

Wikipedia: Het nieuws omvat alle informatie van een zeker algemeen belang die tot dusver aan publieke waarneming was onttrokken. Het gaat doorgaans over een recent feit, een actualiteit, waar collectieve belangstelling voor bestaat. Nieuws kan echter ook betrekking hebben op een ‘inlichting’ uit het verleden die niet eerder als zodanig is ontsloten voor een brede kring van belangstellenden.
Lastige zinsneden, maar in Jip-en-Janneke-taal staat er eigenlijk dat nieuws alles is wat men nog niet wist. Normaal gezien gaat het over recente gebeurtenissen. Maar nieuws kan ook iets ouds zijn wat men nog niet eerder wist.

Het Journaal

Wikipedia: Het journaal, soms ook wel nieuwsuitzending, nieuwsprogramma of het nieuws genoemd, is een bespreking van recent en/of belangrijk nieuws en andere informatie op de televisie of radio. Deze presentatie gebeurt doorgaans op vaste tijden, maar in geval van een grote gebeurtenis kan er een extra uitzending worden ingevoerd.
Nou ja, dit spreekt eigenlijk voor zich en behoeft geen Jip-en-Janneke-vertaling lijkt mij.

Lang verhaal kort

Het nieuws is iets wat wordt besproken tijdens het journaal.

Hoe zit dat dan met RTL Nieuws?

Tja. Feitelijk is dat dus ook een journaal. RTL heeft er alleen voor gekozen om dit journaal de naam RTL Nieuws te geven.

Dus RTL Nieuws is een journaal waarin het nieuws wordt besproken 🙂

share post:
blablabla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.