fbpx

Hoe dmca de adblockers tot verandering dwingt

Recent is er via een dmca request een adblocker gedwongen zijn lijst met geblokkeerde sites aan te passen.
Deze hacker zal het een worst wezen
functionalclam.com was het niet eens met de toevoeging van hun domein aan de zwarte lijst, en heeft via een dmca request met succes zichzelf van de lijst laten verwijderen.
Dit kleine succesje opent natuurlijk de deuren voor vele bedrijven om hetzelfde te proberen.
De zwarte lijst is een openbare, en wordt bijgehouden door vrijwilligers via het github platform. Wanneer bedrijven massaal besluiten om dmca te gebruiken om zich te laten verwijderen van de lijst zal dit behoorlijk wat consequenties hebben voor de adblocker. Zo zal de werklast voor de vrijwilligers hoog worden, maar ook zal de lijst minder efficiƫnt zijn waardoor gebruik van de adblocker af zal nemen.
De oplossing?
Zoals altijd vindt het internet wel een oplossing. Wat gaat er gebeuren? Er zijn meerdere mogelijkheden.. Zo zou het kunnen dat de lijsten gedecentraliseerd worden via torrent of blockchain technologie. Door decentralisatie is er geen centraal aanspreekpunt en kunnen dmca requests naar niemand worden verstuurd.
Deze hacker werkt hard aan een next-gen adblocker
En een andere optie is, in plaats van een blacklist bij te houden, dat er een whitelist wordt bijgehouden. Die is natuurlijk wel erg bewerkelijk, maar met een beetje creativiteit en slim programmeerwerk zeker geen onrealistische optie. Het voordeel van het bijhouden van een whitelist is dat er nog wel een centraal verantwoordelijke is, maar dat dmca geen vat heeft op een dergelijke lijst doordat dmca er alleen op gericht is om dingen te verwijderen en niet kan verplichten tot toevoeging van nieuwe gegevens aan zo’n lijst
Al met al is dit een kleine tegenslag voor de adblockers, maar zeker geen onoverkomelijk probleem. Het internet wil vrij zijn, en zal altijd een manier vinden hiervoor..

share post:
blablabla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.