fbpx

de Dehydrator – maak je eigen gedroogde fruit!

De feestdagen zijn weer voorbij, en iedereen zit weer volgevreten en overladen met kado’s op de bank lekker uit te buiken. Ik hoop dat je leuke kado’s hebt gekregen, ik in ieder geval wel.
Mijn leukste kado?

Een dehydrator

De dehydrator is een droogmachine. Het bestaat uit een deksel die warme lucht door de rest van machine blaast en een aantal lagen met rekjes waarop van alles geplaatst kan worden om te drogen. Voorbeelden: Fruit, bloemen, kruiden, groentes, vlees…

Mijn eerste keer

In eerste instantie heb ik wat testjes gedaan. De eerste test was één appel, een Jonagold (denk ik). Ik heb deze in partjes gesneden, klokhuis verwijderd, en de partjes vervolgens in plakjes van +/- 3mm gesneden.
appel partjes maak je eenvoudig met een appelsnijderVervolgens 8 uur in de dehydrator. Ik kreeg direct de opmerking dat het apparaat te veel herrie maakte om overdags in onze keuken aan te laten staan. Ik wilde toch graag vandaag nog iets proeven, dus heb voor mijn eerste test het apparaat maar in de slaapkamer gezet.
Her resultaat? Ze waren heerlijk. En er is van gesmuld tijdens het kerstdiner met onze ouders.
2e test: Appels met kaneel!  Ik heb 2 appels, weer Jonagold (denk ik), klokhuis verwijderd, partjes gesneden en vervolgens in plakjes van 3mm. In een bakje heb ik per appel een theelepel kaneel en een halve theelepel suiker gedaan, de  appel plakjes er bij gegooid, en vervolgens deksel er op en lekker door elkaar husselen. Zo ziet het resultaat er uit:
Appelschijfjes met kaneelDit keer niet in de slaapkamer, maar ‘s nachts in de keuken terwijl we sliepen.
Het ontbijt de volgende ochtend was heerlijk!
2 experimenten gelukt, tijd voor…

Het betere dehydrateer-werk

De dehydrator bestaat uit 5 lagen.

Op de onderste (1ste) laag

1 Elstar appel (dit keer weet ik het zeker) in partjes, met schil en plakjes van 3mm. 1 theelepel kaneel en 1/2 theelepel suiker

2e laag

Een theelepel met kaneel1 Elstar appel, met schil in plakjes van 3mm. 1 theelepel koekkruiden en een halve theelepel suiker.
 

3e laag

Italiaanse groentemix. Ik had nog niet met groenten gewerkt, dus een klein experimentje…

  • 2 snoeptomaatjes in plakjes van 3mm. Klein beetje laten uitlekken op een stukje keukenrol
  • 1 teen knoflook in plakjes van 1mm
  • 1 gele paprika in reepjes van 3mm

Italiaanse groenten in de dehydrator

4e laag

5e laag

1 nog niet rijpe banaan
De hele mikmak om 1.23uur aangezet op standjes 2 (65 graden)
Vervolgens na 5 minuten weer uitgezet, want de gemengde geuren van groente en fruit vond ik niet te harden. Ik heb de Italiaanse groentemix weer verwijderd, en in een bakje bewaard voor een later experiment.
Uiteindelijk heeft al het fruit tot 10.00uur ‘s ochtends staan te drogen. Ik heb alles in een bakjes gedaan, deksel er op en in de koelkast gezet tot 16.00uur. Daarna heerlijk op zitten peuzelen met vrouw en jongste kind 🙂
Appels-op-een-droogrekje

Het resultaat

  • Appels: HEERLIJK
  • Abrikozen: HEERLIJK
  • Italiaanse kruiden: Bewaard voor een andere keer
  • Banaan: flauw en smaakloos, zo de prullenbak in gekieperd. Dit moet op een andere manier, een andere keer.
share post:
blablabla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.