fbpx

Apex 350 Steelseries – Gaming Keyboard

Waarom ik een nieuw toetsenbord kocht

Ik had nog een wat verouderd, el cheapo, multimedia toetsenboard. Waarvan de multimediatoetsen herhaaldelijk te hard waren ingedrukt, en een pootje recent van was afgebroken. Om te voorkomen dat het toetsenbord wiebelde moest ik het andere pootje noodgedwongen inklappen, waardoor het toetsenbord niet meer prettig was om op te typen. Tijd voor een nieuwe dusch..

Na grondig onderzoek, en een nek-aan-nek race tussen de Apex 350, Logitech G105 en een Razer Deathstalker Ultimate, heb ik gekozen voor de Apex 350. Eigenlijk ging de strijd tussen de Logitech en de Apex, want de Razer is met zijn bijna €300 aardig buiten budget.

Ik typ dit verhaal nu met de winnaar, de Apex 350.

Fysieke eigenschappen van de Apex 350

Het toetsenbord is een stukkie breder dan mijn vorige, en past met mijn Logitech TrackMan er naast nog maar net aan op mijn bureau. Één van de redenen om dit toetsenbord te kiezen was zijn robuustheid. Geen zwakke uitklapbare pootjes, maar stevige rubberen (wisselbare) doppen aan de onderzijde. Ook geen zwakke wiebelige multimediaknopjes aan de bovenzijde, maar stevige multimediatoetsen, met hetzelfde mechaniek als de rest van het toetsenbord. Andere reden waren de verlichtte toetsen, erg handig tijdens het typen in de schemering.

Installatie van de Apex 350

Installatie was simpel. 1 kabel met 2 USB stekkers er aan. Ik vermoed dat de ene voor het toetsenbord zelf is, en de andere voor de geïntegreerde 2-ports USB-hub. Een gemis bij de installatie is wel dat er geen cd-rom bij zit met de benodigde software. Het toetsenbord werkt natuurlijk direct out-of-the-box, maar voor de extra functies is het toch nodig om speciale software te downloaden en te installeren. Na aansluiten van het toetsenbord verschijnen direct 2 installatie pop-ups om de nodige drivers te installeren. Net als bij de USB-stekkers vermoed ik een pop-up voor het toetsenbord zelf, en eentje voor de USB-hub.

Probleem na aansluiten van het toetsenbord: Mijn externe schijven werken niet meer. Ik heb twee externe USb schrijven, welke vol staan met muziek, films en andere media. Daar kan ik nu dus niet meer bij. Ik heb hier een support ticket over ingediend bij Apex. Volgens de automatische e-mail kan het wel 2 dagen duren eerdat ik antwoord heb… /zucht. Een minpuntje dus, maar ben er van overtuigd dat ik het wel kan fixen.

Hoe typt het toetsenbord

Eigenlijk best lekker. Mechanisch voelt het prettig aan. Het toetsenbord ligt met de hoge rubberen pootjes ergonomisch erg lekker. Ik moet wel wennen aan de plaatsing van de knoppen. Doordat het toetsenbord breder is en een hoop extra macro knoppen bevat valt het in eerste instantie niet mee om blind te typen, ik heb een afwijking van één of twee toetsen naar links, het went gelukkig snel en blind typen gaat weer prima (bijna).

Software installatie

Om optimaal gebruik te kunnen maken van het toetsenbord is het nodig om de speciale software te downloaden en installeren. Installatie verloopt soepel, en kwam maar één minpuntje tegen, namelijk dat je niet zelf de locatie kan kiezen waar de software geïnstalleerd moet worden.

Met de software kunnen macro’s aan (bijna) alle toetsen op het toetsenbord worden gekoppeld. Verschillende toetsenbord configuraties kunnen worden gekoppeld aan applicaties. En nog veel meer leuke dingetjes. De software werkt vrij eenvoudig, maar is toch krachtig in zijn mogelijkheden.

Uiteindelijk

Zo, bij het eerste gebruik vind ik het een prettig toetsenbord, en dat mag ook wel voor die €90 die dit bord kost. Ik kan niet wachten om macro’s te maken voor mijn favoriete spellen.. hierover later (ooit) vast nog wel eens verslag.

 

share post:
blablabla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.